Missie & Visie

Speel, herinner & (her)ontdek!

Speelgoedmuseum Deventer vertelt het verhaal van speelgoed: over toen, nu maar ook straks. We brengen inzicht, verbinding en verwondering tot stand voor onze bezoekers en bewoners. Dat doen we met een gevarieerd aanbod van tentoonstellingen, collectie, evenementen, publicaties en andere publieksproducten, zowel in het Speelgoedmuseum als online met bijvoorbeeld een virtual reality tour. Gastvrijheid, diversiteit, samenwerking met culturele partners en kennisdeling staan bij het Speelgoedmuseum hoog in het vaandel.

Missie
Speelgoedmuseum Deventer heeft de grootste openbare speelgoedcollectie van Nederland. De collectie bevat ruim 14.000 items in Nederland gebruikt speelgoed. De gevarieerde verzameling geeft een prachtig inzicht van de maatschappelijke ontwikkelingen van de afgelopen eeuwen. Met beeldbepalende thema’s als de opkomst van militarisme, industrie, vervoer of vermaak. Speelgoed is zeker niet alleen boeiend voor kinderen, maar minstens zozeer voor volwassenen. Meer dan ooit willen wij deze boeiende verhalen delen met een breed publiek.

Jaarlijks vinden tienduizenden kinderen en (groot)ouders hun weg naar het Speelgoedmuseum. We zijn een gezellig en laagdrempelig familiemuseum boordevol alledaags en bijzonder speelgoed waar mensen van 0 tot 100 jaar een geweldige en leerzame middag beleven. En dat al sinds 1932! Eerst als dependance van het historisch museum en na een aantal verhuizingen en uitbreidingen sinds 1983 gevestigd aan Brink 47.

Visie
Speelgoedmuseum Deventer nodigt alle leeftijdscategorieën uit tot herinneren, spelen en (her)ontdekken van speelgoed. Speelgoedmuseum Deventer gaat mee met de tijd en doet dit door verrassende en aansprekende presentaties te maken waarbij de bezoeker wordt meegenomen op reis van vroeger tot nu. Speelgoedmuseum Deventer is een interactief museum waarbij kijken, doen, beleven en leren de standaard uitgangsvormen zijn.

Speelgoedmuseum Deventer biedt een representatieve collectie van speelgoed uit alle tijden. De collectie wordt op verantwoorde wijze aangevuld en beheerd om ook toekomstige generaties te laten genieten en leren van speelgoed.