Expositie over de jaren ’90

1 maart 2024

Vanaf 16 maart tot en met 18 september 2024 presenteren we de tijdelijke expositie ‘Spelen in de jaren ‘90’. In onze Gastenkamer ontdek je hoe de speelgoedwereld in het tijdperk van grunge muziek, Game Boys en baggy jeans eruitzag.

Het uiteenvallen van de Sovjet-Unie opende de deur naar een tijd van onbegrensde liberalisering en massaconsumptie. De wereld schakelde over van discmans naar mp3-spelers en van neonkleuren naar zachte tinten. De mobiele telefoon en e-mail maakten de wereld kleiner en meer verbonden. Terwijl de Spice Girls de hitlijsten domineerden, zagen Tamagotchi en Pokémon het daglicht.

Spelen in de jaren ‘90Hoe zag de speelgoedwereld er eigenlijk uit in de jaren ‘90 en wat was de invloed van dit decennium op het spelen? In de Gastenkamer, de wisselruimte van het Speelgoedmuseum, vind je het antwoord. Vanaf 16 maart 2024 kun je Flippo’s, Tamagotchi’s, Barbies, Playmobil, Pokémon en ander nostalgisch speelgoed van dichtbij bewonderen.

Over het SpeelgoedmuseumWe hebben de grootste openbare speelgoedcollectie van Nederland. De collectie bevat ruim 14.000 items in Nederland gebruikt speelgoed. Van bijzondere poppen en poppenhuizen, treinen, verschillende soorten mechanisch- en optisch speelgoed tot bordspellen en games. Het museum is gehuisvest in twee rijksmonumentale panden uit de Hanzetijd. De sfeer van de laatmiddeleeuwse pakhuizen hebben we  zoveel mogelijk bewaard om het historisch speelgoed maximaal tot zijn recht te laten komen.

De vaste presentatie is aan verschillende maatschappelijke thema’s ophangen. Zoals welvaartsontwikkeling, gender en techniek.

Zien we je snel in het meest speelse museum van Nederland?