Home ‘Foekepotten’ in het Speelgoedmuseum
Kinderen bij herberg 'De Dubbele Adelaar' in Deventer, met een foekepot (herkomst origineel onbekend)

‘Foekepotten’ in het Speelgoedmuseum

2 februari 2024

Foekepotterij, foekepotterij, geef me een centje dan loop ik voorbij. Ik heb geen geld om brood te kopen, daarom moet ik met de foekepot lopen…

Zo luidde het bekende versje op straat tijdens de 16e eeuw. Op de avond voor carnaval trokken kinderen zingend met dit versje en gewapend met de foekepot langs de deuren. Het Speelgoedmuseum organiseert op zaterdag 10 februari 2024 een knutselmiddag rondom de foekepot, een oud volksmuziekinstrument. Tijdens de inloopmiddag, voorafgaand aan het carnaval, maak je zo een eigen instrument.

Een foekepot?
Een echte foekepot bestond uit een aardewerken pot met een vlies erover gespannen, met daarin een stok. Door aan het stokje te trekken ontstond een zoemend geluid. Tijdens de inloopmiddag laat je je creativiteit de vrije loop en maak je een eigen unieke foekepot.

De knutselmiddag rondom de foekepot vindt plaats in de Werkkamer van het museum.

Datum: zaterdag 10 februari 2024

Heb je je foekepot-creatie klaar? Deel ‘m online met #speelgoedmuseum.