Max Verstappen naar het Speelgoedmuseum

17 augustus 2022

De nieuwe gast in het Speelgoedmuseum Deventer is bekend. De wereldberoemde poppenmaker- en speler Max Verstappen krijgt vanaf 2 oktober 2022 een eigen expositie over zijn leven en het ambacht als poppenmaker.

Nieuwe gast in Speelgoedmuseum
Poppenmaker- en speler Max Verstappen, bekend van nostalgische kinderseries als ‘Otje’ en ‘Ibbeltje’ en zijn eigen theatervoorstellingen, is de nieuwe gast van het Speelgoedmuseum. In de expositie ‘Max Verstappen: Master of Puppets’ wordt zijn leven en de bijzondere ambacht als poppenmaker- en speler uitgelicht. Zo wordt er aandacht geschonken aan Verstappens vroegste poppen die hij als kind maakte tot aan de hedendaagse poppen die hij maakt voor musicals en theatervoorstellingen.

Max Verstappen
Als 7-jarig jongetje werd Max Verstappen (1957) voor het eerst gegrepen door het poppenvirus. Max was in zijn tienerjaren vaak te vinden in lokale theaters. Waar hij als manusje-van-alles begon, assisteerde hij al gauw de poppenspeler bij zijn voorstellingen. Omdat een opleiding tot poppenmaker of poppenspeler toen nog niet bestond, koost Max voor de lerarenopleiding handvaardigheid en tekenen.

Max Verstappen werkt als regisseur, schrijver en producent aan een diverse tv- en theaterproducties. In zijn leven heeft al hij meer dan honderd poppen gemaakt. Zo stond hij aan de wieg van de poppen uit de Annie M.G. Schmidt-series ‘Otje’ en ‘Ibbeltje’ maar ook van ‘Raaf’ uit ‘Huisje Boompje Beestje’ van SchoolTV.

Foto: Max Verstappen is ook een van de bedenkers van de poppenserie Kip bij Villa Achterwerk. De nieuwsgierige, kakelende dame die eigenlijk nooit uit haar schuur kwam.

Met zijn poppen reist Max door het hele land. “Voor kinderen zijn het echte wezens. Hun fantasie is namelijk zo rijk dat zij moeiteloos van alles waarnemen wat ik niet eens laat zien. Elke voorstelling is daarom ook voor mijzelf zelf nog steeds een betoverende belevenis.” vertelt Verstappen.

De expositie over Max Verstappen komt na onze huidige, tijdelijke expositie waarin het werk van ontwerper Floris Hovers centraal staat. Die tentoonstelling is nog tot 1 september 2022 in de Gastenkamer te zien.

Delen