Restauratie bébé jumeau poppen

16 september 2022

Vorig jaar werd het Speelgoedmuseum benaderd door auteur, onderzoeker en verteller Christine Sinninghe Damsté – Hopperus Buma. Christine verdiept zich al vele jaren in de historische en pedagogische achtergrond van spel en speelgoed en kent het belang van de Deventer speelgoedcollectie.

Als zelfstandig onderzoeker van spel- en speelgoedhistorie heeft zij meerdere publicaties op haar naam staan. Vanuit verkennende gesprekken tussen Christine en het Speelgoedmuseum is een mooie samenwerking tot stand gekomen. Ter gelegenheid van haar jubileum ‘vijftig jaar speelgoed verzamelen’ kwam afgelopen februari haar nieuwste boek uit: ‘De Wereld rond de Kruidenierswinkel van Franciscus Lieftinck’. Dat boek gaat over een miniatuurwinkel uit de vroege 19e eeuw.

Om haar jubileum te bekrachtigen schonk Christine een deel van de opbrengst van het boek aan het Speelgoedmuseum Deventer. Met als doel twee zeer bijzondere 19e-eeuwse fonografische poppen, ook wel bekend als bébé jumeau poppen, te laten restaureren.

De restauratie is inmiddels afgerond en de poppen zijn, dankzij deze gulle gift, weer in volle glorie in het Speelgoedmuseum te bewonderen. Het boek is te koop in onze museumwinkel.

Delen