Restauratie Chinese vuurwerkkast

30 januari 2022

Deze prachtige laat 18e-eeuwse vuurwerkkast werd in 1971 dankzij de steun van Vereniging Rembrandt aangeschaft. In 2021 is de kast gerestaureerd. Wederom met financiële hulp van Vereniging Rembrandt en het VriendenLoterij Restauratiefonds.

Sinds lange tijd is de illumineerkast of Chinese vuurwerkkast onderdeel van de vaste opstelling van het Speelgoedmuseum en illustreert het de bezoeker het familie-amusement van de elite rond 1800. De vuurwerkkast is voor ons museum een topstuk en een unicum voor de collectie. Kenners in het veld van optica onderschrijven de bijzonderheid dat dit relatief grote exemplaar in de Deventer collectie wordt bewaard.

 

Landelijk is er zeer weinig van deze kasten bekend. Deventer heeft namelijk als een van de weinige musea een dergelijke vuurwerkkast inclusief de bijhorende platen en uurwerk in haar collectie. Het formaat van de platen en de kast is uitzonderlijk. De ensemblewaarde van het gesigneerde uurwerk, de kast en de grote reeks platen en glazen is daarom ook zeer groot.De vuurwerkkast is vanzelfsprekend wederom een vast onderdeel van de vaste collectie van het Speelgoedmuseum. De vuurwerkkast heeft inmiddels een prominente plaats ingenomen in de ‘Wonderkamer’ van het museum.

Speelgoedmuseum Deventer is veel dank verschuldigd aan:

 

 

Hekkers en Van ’t Spijker
Dhr. R. Westerveld
Dhr. R. Willemsen
Dhr. Paul van Duin: Head of Furniture Conservation Rijksmuseum Amsterdam
Dhr. Johan de Haan: Hoofd Kennis en Collectie Paleis ’t Loo

Delen