Speelgoedmuseum feestelijk geopend

15 september 2021

Na een ingrijpende renovatie is het Speelgoedmuseum Deventer weer geopend voor het publiek. Jan Terlouw en zijn familie verrichtten woensdagmorgen 1 september de openingshandeling van het compleet vernieuwde familiemuseum.

Meer dan anderhalf jaar zijn de deuren van het museum gesloten geweest. Aan het begin van de coronapandemie besloot verantwoordelijk erfgoedorganisatie Deventer Verhaal van de nood een deugd te maken en de tijdelijke sluiting van het museum te gebruiken voor een grondige renovatie van de historische panden en vernieuwing van de presentatie.

Van onschatbare waarde
“Enkele jaren geleden stelde het college voor om het museum te sluiten. Dat hebben wij geweten,” vertelt wethouder Carlo Verhaar. Volgens Verhaar is het museum van onschatbare waarde voor de stad. “De halve stad kwam destijds in opstand. Dit museum hoort gewoon in Deventer en om het nu weer in volle glorie te zien, is echt heel gaaf.”

Compleet vernieuwd
De middeleeuwse panden van het museum zijn als sfeervol decor gebruikt om het speelgoed zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Elke kamer voelt als een eigen wereldje. Het antieke en recente speelgoed vormt een spiegel van maatschappelijke ontwikkeling. Zo zijn thema’s als techniek, gender, oorlog en vrede terug te vinden, maar ook persoonlijke herinneringen aan bijvoorbeeld binnen- en buitenspeelgoed.  Er is volop ruimte om fysiek te spelen, maar natuurlijk hebben ook computergames een plek gekregen en kun je bijvoorbeeld supertof multimediaal spelen met een treinenlandschap.

Delen