Home Superspeelse knikkerbaan in het Speelgoedmuseum

Superspeelse knikkerbaan in het Speelgoedmuseum

15 april 2022

Het Speelgoedmuseum Deventer heeft een Nederlandse primeur: een interactieve knikkerbaan van de Zwitser-Duitse kunstenaar Hanns-Martin Wagner. De installatie op de zolder van het pand is het klapstuk van de totale vernieuwing van het museum.

De stalen knikkerbaan kronkelt zich tot hoog in de nok van de zolderkamer van het Speelgoedmuseum. Bezoekers kunnen met behulp van een kettinglift de grote knikkers boven in de baan brengen. Vandaar maken de ballen een lange glijvlucht door de mysterieuze machinekamer van het museum. Een handbediende traplift en hijsrad brengen de bal terug naar het startpunt.

Kinetisch kunstenaar Hanns-Martin Wagner heeft al meer dan 150 kinetische kunstwerken gemaakt, vooral knikkerbanen. In een moment van verveling bouwde de metaalbewerker ooit zijn eerste knikkerbaan. Inmiddels staan zijn werken wereldwijd op vliegvelden, stations, pretparken en hotels. De Deventer installatie is zijn eerste in Nederland.

De knikkerbaan maakt onderdeel uit van de zogenaamde machinekamer van het vernieuwde museum, waarin technisch en optisch speelgoed centraal staat. “In deze digitale wereld is het belangrijk om analoog te blijven spelen”, benadrukt Hanns-Martin Wagner. “Kinderen ervaren mijn knikkerbanen vaak als een achtbaan en verliezen zich in de magie van de techniek en de beweging.”

Met toevoeging van dit nieuwe kunstwerk rondt erfgoedorganisatie Deventer Verhaal de totale vernieuwing van het Speelgoedmuseum af. De herinrichting en het kunstwerk is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Deventer, provincie Overijssel, het Mondriaanfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.