Schenken

Speelgoedmuseum Deventer

Speelgoedmuseum Deventer heeft met ruim 14.000 objecten een rijke collectie historisch speelgoed. De collectie geeft een representatief beeld van in Nederland gebruikt en vervaardigd speelgoed van de late middeleeuwen tot aan nu.

Speerpunten in de collectie zijn mechanisch speelgoed, bordspellen van Nederlands makelij, poppenhuizen, optica en het creatieve speelgoed van het Haagse-Deventer bedrijf Selecta. Verder bevat de collectie constructiespeelgoed, poppen, inleefspeelgoed (winkeltjes, theaters, fornuizen), kinderserviesjes, speelgoeddieren, kinderprenten en –boeken en buitenspeelgoed.

Aanwinstenbeleid
Met veel zorg wordt de collectie van het Speelgoedmuseum beheerd en gepresenteerd. Om de beheersbaarheid en de kwaliteit van de collectie te waarborgen hanteert het museum een zeer terughoudend aanwinstenbeleid. Speelgoedmuseum Deventer neemt alleen speelgoed aan dat een belangrijke aanvulling vormt op de collectie. Algemene selectiecriteria zijn de staat, de representativiteit en de compleetheid.

De afgelopen jaren is veel collectie verworven uit de eerste helft van de 20e eeuw. De aanvulling van de collectie met speelgoed uit de tweede helft van de 20e eeuw en relevant modern en actueel speelgoed vormt een aandachtsgebied. Een andere lacune vormt het speelgoed van voor 1800. De focus ligt daarom op de verwerving van speelgoed uit de perioden van voor 1800 en ná 1960. Collectie uit de eerste helft van de 20e eeuw nemen wij vrijwel niet meer aan, tenzij van hoge cultuurhistorische waarde, zoals materiaal uit de oorlogsjaren.

Speelgoedobject schenken?
Vele gulle mensen willen ons speelgoed schenken. Maar het bewaren en onderhouden hiervan kost tijd, ruimte en geld. Daarom kunnen we we geen spontane schenkingen aannemen. Onze conservator beslist hierover. Dit gaat altijd op afspraak. Neem daarom geen speelgoed mee naar het museum. Onze medewerkers mogen dit niet aannemen.

Het Speelgoedmuseum en daarmee de collectie valt onder de verantwoordelijkheid van erfgoedorganisatie Deventer Verhaal. Mocht je een speelgoedobject willen schenken aan het museum, dan verzoeken we je vriendelijk om een mail, voorzien van de onderstaande gegevens, te sturen naar info@deventerverhaal.nl.

Titel/beschrijving
Foto
Datering (indien bekend)
Formaat
Conditie
Herkomst object

Deventer Verhaal kan zo beoordelen of het object in aanmerking komt om in de collectie te worden opgenomen.