Kom langs met je klas of familie

en beleef het speelgoedmuseum van onder tot boven…

Educatief aanbod

Speelgoedmuseum Deventer biedt speciaal voor scholen uit Deventer en omgeving een educatief programma aan op basis van haar bijzondere speelgoedcollectie, aansluitend op kerndoel 56 (erfgoed educatie). Het programma is gericht op voor- en vroegschoolse educatie, primair onderwijs en voortgezet onderwijs. Reserveer je bezoek tijdig de onderstaande button.

 

Voor- en vroegschoolse educatie: Peuterspeelzaal en groep 1-2

De Speelgoedvitrine

Speelgoedmuseum Deventer heeft in nauwe samenwerking met Komvoor het programma ‘De Speelgoedvitrine’ ontwikkeld als een betekenisvolle invulling van erfgoededucatie voor het jonge kind (2,5 tot 6 jaar).

De Speelgoedvitrine is een laagdrempelige, betekenisvolle kennismaking met erfgoed, voor peuterspeelzalen en de laagste groepen van het primair onderwijs. Startpunt is de eigen belevingswereld van de leerling: welk stuk speelgoed of welke pop of knuffel zou jij nooit weggooien? Deze essentie van erfgoed vormt de basis voor een uitdagende speel- en leeromgeving voor de kinderen, waarin zij, gekoppeld aan het bestaande VVE-thema ‘kunst’, de verschillende functies van een museum ontdekken. In hun eigen klaslokaal en in hun eigen spel- en leefwereld. De leerlingen gaan bezig met het verzamelen, het ordenen, het bestuderen en bewaren en ten slotte het tentoonstellen van speelgoed in de enige echte Speelgoedvitrine.

Deelnemende peuterspeelzalen en basisscholen huren het benodigde gebruiksmateriaal (speelgoedkar met verschillende speelgoeditems, speelgoedvitrine, loepjes, handschoentjes en de speelgoed-woordkaartjes) voor een periode van 3-4 weken van het Speelgoedmuseum. Printbladen en een digitale lerarenhandleiding worden digitaal toegezonden en blijven in het bezit van de onderwijsinstelling. Hierbij is materiaal beschikbaar voor peuters (2, 5-4 jaar), voor kleuters (groep 1-2) en voor de verlengde kleuterklas (groep 3, met aandacht voor beginnende geletterdheid). Als afsluiting van het project presenteert de groep een eigen speelgoedtentoonstelling in de vitrine aan ouders en verzorgers.

Praktische informatie:
Prijs lespakket: € 25,00 (exclusief museumbezoek)
Tijdsduur: 3 weken

Aanvragen

Primair onderwijs: Groep 3 t/m 6

De Speelgoedwerkplaats

Het Speelgoedmuseum heeft in nauwe samenwerking met educatiebureau Komvoor het programma ‘de Speelgoedwerkplaats’ ontwikkeld. Hierin kunnen leerlingen van groep 3 t/m 6 zelf aan de slag het het ontwerpproces van hun eigen ambachtelijke speelgoed.

Het centrale, educatieve programma in het Speelgoedmuseum is de Speelgoedwerkplaats. Door middel van een expertwerkvorm verdiepen leerlingen zich in kleine groepjes in de verschillende aspecten van speelgoed. Een groepje verdiept zich in techniek, ondertussen verkent een ander groepje  vormgeving en het derde groepje ontdekt hoe verbazing en fantasie de sleutel zijn tot speelgoed waar je nooit op uitgekeken raakt.

Vervolgens komen de leerlingen samen in de Werkkamer en ontwerpen ze (in heterogene groepjes) het speelgoed uit hun dromen.

Praktische informatie:
Dinsdag t/m vrijdag
Prijs lespakket (inclusief toegang tot museum): € 75,00
Verplicht aantal begeleiders (incl. leerkracht): 3 personen
Tijdvak: 09:30 – 11:00 uur / Tijdsduur: 90 min

Aanvragen

Primair onderwijs: Groep 7-8 & Voortgezet onderwijs klas 1-2

De Speelgoedspiegel

Het Speelgoedmuseum heeft in nauwe samenwerking met educatiebureau Komvoor een interactieve zoek- en denktocht door het museum voor leerlingen vanaf 10 jaar ontwikkeld. 

Veel van de maatschappelijke thema’s die ons nu raken, hebben ook hun reflecties in speelgoed van vroeger en nu. Denk aan stereotype afbeeldingen van verschillende bevolkingsgroepen en etniciteiten, pastel roze duplo, opgeblazen actiefiguren en de omgang met wapens en geweld in speelgoed.

In deze op burgerschap gerichte, uitdagende excursie van 90 minuten gaan leerlingen van groep 7-8 en klas 1-2 van het VO in kleine groepjes op zoek naar ‘schurend’ speelgoed in de collectie van Speelgoedmuseum Deventer. Ze presenteren elkaar hun bevindingen en gaan samen in debat over de wisselwerking tussen speelgoed en samenleving. Met als slotvraag: kan en mag alles in speelgoed?

Praktische informatie:
Dinsdag t/m vrijdag
Prijs lespakket (inclusief toegang tot museum): € 75,00
Verplicht aantal begeleiders (incl. leerkracht): Minimaal 2 personen
Periode: vanaf september 2021 / Tijdvak: 09:30 – 11:00 uur / Tijdsduur: 90 min

Aanvragen

Groepen

Een bijzonder dagje weg met je bedrijf, vrienden of familie. Boek een groepsbezoek en ervaar de rijke collectie van het meest speelse museum Nederland.

Groepsbezoek

Het speelgoedmuseum is uitermate geschikt voor groepsbezoek. Kom langs met je klas, je bedrijf of je familie. Meer dan 10 personen? We hebben een speciaal groepstarief.

Als je van plan bent om met een groep te komen, neem dan contact op met een van onze medewerkers. Die informeert je graag over het bezoek aan het museum, rondleidingen en andere activiteiten. Meer informatie en contact via educatie@deventerverhaal.nl.

Let op: zonder aanvraag vooraf is een groepsbezoek van 10 of meer personen helaas niet mogelijk.

Aanvraagformulier groepsbezoek

Groepsbezoek met rondleiding

In verband met de huidige corona maatregelen zijn rondleidingen op dit moment – helaas – niet mogelijk.

We ontvangen graag groepen in het museum. Speelgoedmuseum Deventer biedt diverse rondleidingen aan waarmee je het museum en de collectie nog beter kan leren kennen. Onze ervaren rondleiders vertellen je interessante verhalen en geven leuke anekdotes bij de tentoonstellingen.

Een rondleiding duurt gemiddeld een uur en kost € 40,- per rondleider (exclusief entree). De rondleider leidt maximaal 13 bezoekers rond, maar er zijn meerdere rondleiders te boeken in overleg. Het vaste tarief voor scholen bedraagt € 75,-. per groep (exclusief entree).

Wens je eerst meer informatie over een groepsbezoek of onze rondleidingen? Stuur ons een mail op educatie@deventerverhaal.nl

Aanvraag groepsbezoek met rondleiding
Helaas, vanwege de landelijke maatregelen rondom het coronavirus zijn we gesloten tot 25 januari 2022.