Kom langs met je klas of familie

en beleef het speelgoedmuseum van onder tot boven…

Educatief aanbod

Speelgoedmuseum Deventer biedt speciaal voor scholen een educatief programma aan op basis van haar bijzondere speelgoedcollectie, aansluitend op kerndoel 56 (erfgoed educatie). Het programma is gericht op voor- en vroegschoolse educatie, primair onderwijs en voortgezet onderwijs.

Tijdens schoolvakanties ontvangen we geen schoolklassen en BSO-groepen.

Voor- en vroegschoolse educatie: Peuterspeelzaal en groep 1-2

De Speelgoedvitrine

Het programma ‘De Speelgoedvitrine’ is ontwikkeld als een betekenisvolle invulling van erfgoededucatie voor het jonge kind (2,5 tot 6 jaar).

De Speelgoedvitrine is een laagdrempelige, betekenisvolle kennismaking met erfgoed, voor peuterspeelzalen en de laagste groepen van het primair onderwijs. Startpunt is de eigen belevingswereld van de leerling: welk stuk speelgoed of welke pop of knuffel zou jij nooit weggooien? Deze essentie van erfgoed vormt de basis voor een uitdagende speel- en leeromgeving voor de kinderen, waarin zij, gekoppeld aan het bestaande VVE-thema ‘kunst’, de verschillende functies van een museum ontdekken. In hun eigen klaslokaal en in hun eigen spel- en leefwereld. De leerlingen gaan bezig met het verzamelen, het ordenen, het bestuderen en bewaren en ten slotte het tentoonstellen van speelgoed in de enige echte Speelgoedvitrine.

Deelnemende peuterspeelzalen en basisscholen huren het benodigde gebruiksmateriaal (speelgoeditems, speelgoedvitrine, loepjes, handschoentjes en de speelgoed-woordkaartjes) voor een periode van 3-4 weken van het Speelgoedmuseum. Deelnemende peuterspeelzalen en basisscholen huren het benodigde gebruiksmateriaal (speelgoeditems, speelgoedvitrine, loepjes, handschoentjes en de speelgoed-woordkaartjes) voor een periode van 3-4 weken van het Speelgoedmuseum. Printbladen en een digitale lerarenhandleiding worden digitaal toegezonden en blijven in het bezit van de onderwijsinstelling. Hierbij is materiaal beschikbaar voor peuters (2, 5-4 jaar), voor kleuters (groep 1-2) en voor de verlengde kleuterklas (groep 3, met aandacht voor beginnende geletterdheid). Als afsluiting van het project presenteert de groep een eigen speelgoedtentoonstelling in de vitrine aan ouders en verzorgers.

Praktische informatie:
Prijs lespakket: € 25,00 (exclusief museumbezoek)
Tijdsduur: 3 weken

Aanvragen

Primair onderwijs: Groep 3 t/m 6

De Speelgoedwerkplaats

Leerlingen van groep 3 t/m 6 gaan zelf aan de slag met het ontwerpproces van hun eigen ambachtelijke speelgoed.

Tijdens de interactieve rondleiding verdiepen leerlingen zich in de verschillende aspecten van speelgoed zoals techniek, vormgeving, verbazing en fantasie. In de Werkkamer van het museum ontwerpen ze het speelgoed uit hun dromen.

Praktische informatie:
Dinsdag t/m vrijdag
Prijs lespakket (inclusief toegang tot museum): € 75,00
Verplicht aantal begeleiders (incl. leerkracht): minimaal 2 personen
Tijdvak: 09:30 – 11:00 uur / Tijdsduur: 90 min

Aanvragen

Primair onderwijs: Groep 7-8 & Voortgezet onderwijs klas 1-2

De Speelgoedspiegel

Het Speelgoedmuseum heeft een interactieve zoek- en denktocht door het museum voor leerlingen vanaf groep 7-8 ontwikkeld.

Veel van de maatschappelijke thema’s die ons nu raken, hebben ook hun reflecties in speelgoed van vroeger en nu. Denk aan stereotype afbeeldingen van verschillende bevolkingsgroepen en etniciteiten, pastel roze duplo, opgeblazen actiefiguren en de omgang met wapens en geweld in speelgoed.

In deze op burgerschap gerichte, uitdagende excursie van 90 minuten gaan leerlingen van groep 7-8 en klas 1-2 van het VO in kleine groepjes op zoek naar ‘schurend’ speelgoed in de collectie van Speelgoedmuseum Deventer. Ze presenteren elkaar hun bevindingen en gaan samen in debat over de wisselwerking tussen speelgoed en samenleving. Met als slotvraag: kan en mag alles in speelgoed?

Praktische informatie:
Dinsdag t/m vrijdag
Prijs lespakket (inclusief toegang tot museum): € 75,00
Verplicht aantal begeleiders (incl. leerkracht): minimaal 2 personen
Tijdvak: 09:30 – 11:00 uur / Tijdsduur: 90 min

Aanvragen

Groepen

Een bijzonder dagje weg met je bedrijf, vrienden of familie. Boek een groepsbezoek en ervaar de rijke collectie van het meest speelse museum Nederland.

Groepsbezoek

Het Speelgoedmuseum is uitermate geschikt voor groepsbezoek. Kom langs met je bedrijf, vrienden of je familie. Meer dan 10 personen? We hebben een speciaal groepstarief.

Als je van plan bent om met een groep te komen, neem dan contact op met een van onze medewerkers. Die informeert je graag over het bezoek aan het museum, rondleidingen en andere activiteiten. We ontvangen maximaal 1 groep tegelijk. Meer informatie en contact via educatie@deventerverhaal.nl.

Let op: zonder aanvraag vooraf is een groepsbezoek van 10 of meer personen helaas niet mogelijk.

Aanvraagformulier groepsbezoek

Meer informatie?

Neem contact op met onze collega Monique om meer te weten te komen over de mogelijkheden op het gebied van educatie en groepen.

Monique Wezenberg