Zóóóóóó veel te zien…

Speelgoedmuseum Deventer heeft de grootste openbare speelgoedcollectie van Nederland. De collectie bevat ruim 14.000 items in Nederland gebruikt speelgoed. Van bijzondere poppen en poppenhuizen, treinen, verschillende soorten mechanisch- en optisch speelgoed tot bordspellen en games.

Het museum is recentelijk totaal verbouwd en vernieuwd.  Je treft hier geen grote zalen en gangen met kunst en andere collectie, maar intieme kamers in twee rijksmonumentale panden. De sfeer van de laatmiddeleeuwse pakhuizen is zoveel mogelijk bewaard om het historisch speelgoed maximaal tot zijn recht te laten komen. De presentatie van de collectie is aan verschillende maatschappelijke thema’s ophangen. Zoals welvaartsontwikkeling, gender en techniek.

De meeste mensen denken bij speelgoed aan kinderen. Zij spelen er nu eenmaal het meeste mee. Maar onze collectie historisch speelgoed is minstens zo interessant voor volwassenen. Het roept herinneringen op aan de tijd waarin jijzelf jong was. En geeft een indruk van de leefwereld van eerdere generaties.  Speelgoed komt pas tot leven door fantasie en interactie. Het is fascinerend hoe wij voorwerpen kunnen bezielen. Door er een naam aan te geven, een personage van te maken of beweging te suggereren. Spelen draait om emoties. Om spanning en sensatie. Om vertedering en verwondering. Eigenlijk kun je spelen met alles. In het Speelgoedmuseum kun je je verbazen over fraai, ingenieus of gek speelgoed, waarmee kinderen zich de afgelopen eeuwen hebben vermaakt.

Gelukkig zijn er ook volwassen die de kunst van het spelen nooit zijn verleerd. Die weten hoe ontspannend en relativerend spelen is. Bijvoorbeeld in de vorm van bord- of kaartspel, een puzzel of game. Eigenlijk zit het spelelement in alle vormen van cultuur en sport. Ga eens bij jezelf na: hoe speels ben jij?